Hallux valgus in pozicija otiščancev ter kurjega očesa na stopalu

20170320_223935
Pred pedikuro

 

Moja današnja ‘manekenka’ je prijazna 85 letna gospa. Do pred kratkim si je lahko sama urejala stopala, ampak revma in slabovidnost sta vseeno terjala svoj davek. Zanimalo jo je, zakaj otiščance dobi vedno na istih mestih?

Že iz slike je razvidno, da gospa ima zelo deformiran palec, tako imenovani hallux valgus. Levega je že operirala, zato je palec nekaj nižji, za desnega se še ni odločila. Zaradi deformacije palca se le ta pomika proti drugemu prstu ter deformira tudi njega. Drugi prst se posledično pomika navzgor in ga dviguje nad tretji prst in s tem spreminja lego in statiko celega stopala.

Kljub temu, da gospa nosi mehke in dovolj široke čevlje se kože na mestu intenzivnejšega pritiska ‘zavaruje’ na način, da dodatno otrdi. To je obrambni mehanizem in praspomin kože, da se na mestu močnejšega in dolgotrajnejšega pritiska zaščiti z dodatno kožo, ker predvideva, da bo na tem mestu tudi večja obraba kože. Ob tem seveda koža ne ve ali gre za notranji ali zunanji dražljaj.

20170320_223747
Po obdelavi s skalpelom

 

Dodatni načini, kako lahko zaščiti mesto pritiska so nošenje hydrokoloidnih blazinic za metatarzalni del stopala in razdelilci za med prste.

Hallux-Valgus01

Če bi bila gospa mlajša bi ji svetovala še nošenje nočne opornice za palec, ki  počasi, podobno kot pri ortodontskem aparatu, ravna palec v pravilno lego.

opornica2
nočna opornica za Hallux Valgus

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: