Vse skrivnosti dobrih temeljev – naših stopal

Si predstavljate večnadstropno hišo, ki stoji na pesku z zelo slabimi temelji. Skoraj nemogoče, da bi v popolnosti obdržala nedotaknjeno formo. Najprej bi se začela pogrezati v pesek, se nagibati v eno smer, stene bi začele pokati, na koncu bi se enostavno podrla sama od sebe.

Podobno se zgodi z našim telesom, če naši temelji niso trdni. Stopala so zelo pomembna za statiko celega telesa. Brez dobrih temeljev hiša ne more obstati pokončno. Tudi naše telo ne.

Po taoističnem sistemu petih elementov stopala lahko razvrstimo v več skupin glede na to, ali jih obravnavamo kot kosti, mišice ali kite in živce.

Pomen kit

Pomemben dejavnik, ki vpliva na delovanje stopal, je stanje kit. Za njihovo gladko delovanje je pomembno, da so prožne in da so ob pravem času na pravem mestu. Če je v telesu preveč jeze, ali je morda vroče vreme, se kite preveč raztegnejo in delujejo kot stara elastika. Takrat se rado zgodi izpah kakega sklepa, sploh v gležnju pri hoji ali teku. Po drugi strani, če je vreme hladno ali nas je strah, se naše kite krčijo in niso fleksibilne. Stanje konstantnega strahu ter pešanja življenjske sile (zmanjšana energija ledvic), sploh pri starejših, privede do zategovanja kit in sprememb, kot so kladivasti prsti, odmaknjen sklep palca (hallux valgus) … Za pravilno delovanje kit in živcev skrbita element LESA ter zdrava jetra.

Delovanje mišic

Drugi dejavnik, ki skrbi za dobro podporo stopal, so mišice. Te velikokrat samo reflektirajo stanje notranjih organov, saj delujejo kot dodatni rezervoar. Ko so notranji organi preveč preobremenjeni z negativnimi čustvi in odpadnimi strupenimi snovmi, se razbremenijo tako, da te pošiljajo v mišice. Če naše mišice ne dobijo dovolj hranil, za kar so odgovorni ZEMLJA ter zdrava vranica, želodec in trebušna slinavka, mišice začnejo pešati in propadati. Zelo je pomembno, kakšno hrano jejo naše mišice, ampak enako je pomembno, kaj ‘žre’ nas.

stopala

Različna obdobja

Za dobro podporo zemlji in lesu z masažno tehniko Chi Nei Tsang poskrbimo za odstranjevanje zaostalih toksinov in napetosti v vratnici in jetri. Kladivčka in klini pa pri Tok Sen tehniki sproščajo zatrdline v mišicah in tetivah. Žal pri že deformiranih stopalih težko spremenimo obliko stopala. Prav zato je o tem potrebno razmišljati pravočasno, ko še ni vidnih deformacij, čutimo pa samo napetosti in obremenitve v mišicah in tetive saj njihova fleksibilnost vpliva na položaj kosti.

Vsako življenjsko obdobje različno vpliva na naše stopalo. Do približno tretjega leta starosti naj bi se izoblikovali stopalni loki. Ti se zaradi različnih zunanjih (čevlji) in notranjih (hormoni) dejavnikov lahko še spreminjajo neodvisno od naših čustev in napetosti. Pri ženskah je nosečnost zelo močen dejavnik. Veliko žensk ima po porodu daljše stopalo. Ne zato ker bi jim noga resnično zrasla, ampak zato ker se je stopalni lok posedel. V času nosečnosti žensko telo ustvarja hormon, ki rahlja vezi v medenici – prvenstveno zato, da novorojenček lažje potuje po porodnem kanalu navzven. Žal ta hormon vpliva tudi na ostale vezi, kite in sklepe, ne samo na stopala.

Pravočasno ukrepanje, sprostitev napetosti v notranjih organih z Chi Nei Tsang masažo ter Tok Sen masažo kit in mišic v stopalih pa blagodejno vplivamo na naše temelje in statiko celega telesa..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: