Featured

KAKO V RAZLIČNIH LETNIH ČASIH POSKRBIMO ZA SVOJE TELO

Kot narava se tudi naše telo skozi letne čase spreminja in oblikuje. Taoisti zelo spoštujejo naravne cikluse, ki so po taoistični filozofiji oblikovani po principu petih elementov. Ogenj, zemlja, kovina, voda in les tvorijo gradilni ali nadzorni krog, ki podpira in kontrolira naše telo.

Tako je element OGNJA najbolj izpostavljen v času poletja. Organi, ki jih podpira, so tanko črevo in srce, njegova barva je rdeča, okus grenak. Tudi hrana, ki podpira element ognja, je rdeče barve, oskrbuje pa srce in žile. V času poletja ni priporočljivo jesti veliko pšenice, saj ta gosti kri. Ne boste zgrešili, če raje naredite solato iz paradižnikov. Element ognja skrbi, da je kri pretočna, polna življenja in ljubezni, saj so ljubezen, sočutje, duhovitost, vljudnost in prefinjenost odlike ognja. Šibko energijo ognja z lahkoto prepoznate, saj so te osebe krute, sovražne, nepotrpežljive, zlohotne…

Vse kar potrebujemo je LJUBEZEN in NASMEH, največ tega pa potrebuje prav naše telo. Ljubezen, ki prihaja iz srca je najmočnejša energija, ki lahko pozdravi skoraj vsako stvar, ne glede na to ali je fizičnega ali čustvenega izvora. V kratki meditaciji pošljite vsakemu organu v vašemu telesu nasmeh in ljubezen ter se povežite z ljubečo energijo ognja.

Element VODE se nasprotno od ognja nahaja v času zime. Organi, ki jih podpira, so mehur, ledvice in kosti, zato bi bilo neprijetno, če bi te organe v času zime hladili. Energija ledvic je zelo pomembna za naše telo, saj je to osnovna energija telesa in z njo oskrbuje vse ostale organe. Da zadržimo energijo vode na visokem nivoju, je potrebno svoje aktivnosti v času zime umiriti, se pripraviti na počitek, dlje časa spati, dobesedno iti v zimski spanec kot medvedi. Od mraza je obvezno potrebno zaščititi področje ledvic, ušes, vratu ter stopal, saj tam telo najhitreje izgublja temperaturo. Tako, kot so govorile naše babice, je potrebno zatlačiti majco v hlače, pokriti ledvice in ne hoditi bos v mesecih, ki imajo v svojem imenu črko ‘R’. Žal lahko stres in strah tudi ohromijo in zmrznejo ledvice. To nas paralizira ali pa nažene v beg in nepremišljenost.  Pozitivne lastnosti kvalitetne energije ledvic so umirjenost in spokojnost. Hrana, ki podpira ledvice, mehur in kosti, je temna in rahlo slana. To ne pomeni, da moramo hrano dodatno soliti, temveč le uporabimo tisto, ki je že po naravi slana. Primerna hrana elementa vode so borovnice in brusnice, pa tudi fižol lepo ogreje naše ledvice.

Če želimo zjutraj dvigniti svojo energijo že pred prvo kavo, lahko izvajamo preprosto vajo: podrgnemo si dlani in jih še tople damo na predel ledvic ter si naredimo ‘indijanski ogenj’. Mogoče po tem sploh ne boste potrebovali kave.

Ravnovesje med elementi ter podpora samega elementa in našega telesa v času, ko je za njega to najbolj primerno, nam omogoča, da smo vedno v ravnovesju in da ostajamo zdravi.

Elementu KOVINE je najbolj izpostavljen jeseni. Organi kovine so pljuča, debelo črevo in koža. Pomembno je, da za njih poskrbimo še preden vstopimo v jesen, saj so to organi, ki najbolj vplivajo na naš imunski sistem. Prav zdaj je najboljši čas, da poskrbimo za debelo črevo, ga očistimo, izločimo strupe ter pripravimo trebuh na hladnejše mesece. Več kot polovica imunskih celic se nahaja ravno v debelem črevesju. Iz prehrane poskusimo izločiti sladkor, mleko in gluten ter poskrbeti za čim manjši vpliv stresa na naša pljuča. Ob prvih jesenskih deževnih dnevih se namreč v naših pljučih zelo rada naseli melanholija in žalost, to pa so čustva, ki močno vplivajo na naš imunski sistem. Ljudje z dobro energijo kovine so odločni, pogumni, srčni, iskreni… Hrana, ki podpira kovino je pekoča in blago obarvana, blagodejno pa vpliva na kožo.

Če vam pred javnim nastopanjem oz. kakšnim pomembnim sestankom primanjkuje poguma, sprejmite majhen namig. Postavite se v pokončno držo z rokami podprtimi v boke in poglejte daleč pred sebe – tako boste odprli pljuča in prejeli več zraka. Parkrat globoko vdihnite in izdihnite ter se kot gorila pri izdihu potrepljajte s pestmi po prsnem košu. Presenečeni boste, ko boste videli, kako boste bolj pogumno in samozavestno opravili nastop.

Element ZEMLJE uravnoveša ogenj in vodo ter je kot nekakšen posrednik med energijami, ki jih pomaga združiti. Podpira želodec, trebušno slinovko in vranico, ki se tudi anatomsko nahajajo na sredini našega telesa.  Je element, ki nadzira misli in njihovo jasnost, zato ga najbolj prizadanejo skrbi. Zelo hitro prepoznamo človeka, ki je v tem elementu šibak, saj se lahko dobesedno ‘požre’ od skrbi.  Njegove mišice začnejo propadati, svoje skrbi pa lahko tudi hrani s preobilno in sladko hrano. Res je, da element zemlje ljubi sladek okus in rumeno barvo, ampak to naj bo hrana, ki je po naravi sladka (npr.  korenček, buča ali sladek krompir), sladkorja ne rabimo dodajati. Ta element je energijsko najbolj podprt v času indijanskega poletja, saj takrat nabiramo in shranjujemo plodove iz zemlje. To je zelo bogata in uravnotežena energija, toda osebe, katerim jo primanjkuje, so nenasitne, neuravnotežene, postanejo lahko neuvidevne in neprijazne, poleg tega pa se negativne lastnosti ostalih štirih elementov potencirajo, ker ne posreduje močna energija zemlje.

Element LESA kraljuje spomladi, ko vse brsti in se prebuja. Njihov predstavnik jetra so general, ki je odgovoren za zaščito telesa. Jetra čistijo kri, nadzirajo njeno zalogo ter tvorijo beljakovine. Ker shranjujejo strupe, je spomladi priporočljivo narediti detoks jeter z grenko-kislimi zeli kot so regrat, cikorija, rukola, kopriva, pegasti badelj… Če smo jeseni in čez zimo jedli bolj kuhano hrano, ki je varčevala z našo energijo ter jo skladiščila, je pomlad idealen čas, da se znebimo teh zalog in očistimo telo. Takrat začnemo uživati tudi več sveže hrane, bogate s klorofilom. Ko čistimo jetra, preprečujemo zamaščenost telesa, odpravljamo strupe in čustveno nesnago ter pomirjamo jezo, bistrimo um, krepimo živce in kite, naše vezi pa so bolj fleksibilne. Zanimivo je opazovati ljudi pred postom, saj so vročekrvni, razdraženi, trmasti, grobi oz. so pod pritiskom. Po čiščenju jeter postanejo bolj ustvarjalni, konstruktivni, diskretni in imajo bolj čiste misli. Ne preseneča dejstvo, da veliko ljudskih izročil omenja jezo v povezavi z jetri ali živci, ko želijo opisati prepirljivega in razdraženega človeka – ‘Greš mi na jetra, živce!’.

Mikrobiom je edinstven kot prstni odtis

Ste vedeli, da je vaš mikrobiom edinstven tako kot vaš prstni odtis?

Raznovrstnost mikroorganizmov predvsem bakterij, virusov in gliv v mikrobiomu je 🦠 odvistna od vašega življenjskega sloga, načina prehrane, količine stresa 🤯 kvalitetnega spanca 😴 gibanja in aktivnosti…

Mikrobiom se čez življenje spreminja kako se spreminjajo faktorji, ki na njega vplivajo. Dobra novica je, da ga lahko kadarkoli izboljšate in s tem izboljšate svoje zdravje. Napihnjenost, alergije, slab imunski odziv, debelost, hormonsko neravnovesje so lahko preteklost.

‘Divji’ december in hiatalna kila

Kadar se hrana ne prebavi pravilno, fermentira v želodcu in ustvarja veter. Napihnjen želodec potiska proti preponi, včasih pa lahko del želodca preide skozi hiatus, odprtino v preponi, skozi katero potujeta požiralnik in dva vagusna živca, se poveča in postane hernija. Nelagodje izvira iz nenehnega pritiska tkiva, ki se potiska skozi oslabljeno hiatalno odprtino. Ko več tkiva pritiska skozi oslabljeno območje, se občutek pritiska povečuje. Poleg tega želodčna kislina ni v želodcu in ko teče nazaj v požiralnik, človek občuti pekoč občutek in bolečino, ki se razteza vse do zgornjega dela prsnega koša. Zastoji v prebavnem traktu vplivajo tudi na srce, jetra, vranico, pljuča.

Po vseh zabavah je december lahko precej težaven mesec. Da bo naslednje jutro glava bolj lahka in želodec bolj miren priporočam klorofilni napitek Phytolife. Klorofil pomirja ravnovesje kisline v želodcu, vzdržuje zdravje v prebavilih, intestinalnem traktu in želodcu. Pripomore k naravni odpornosti organizma in podpira imunski sistem. Ima močen detoksikacijski učinek, pomirja, grlo in glasilke ter deodorira usta in osvežuje zadah.


Zakaj namesto flaše vina to leto ne podarite flašo zelenca? Verjamem, da boste obdarjencu še dolgo ostali v spominu. 😉

Drugi dejavnik, ki spodbuja razvoj hiatalne kile, je dihanje samo v prsni koš. Kadar glavnega napora ne naredi trebušna prepona, temveč medrebrne mišice, se prsni koš dvigne navzgor in ob straneh nastane vakuumski učinek, ki stisne želodec proti prsnemu košu. Zelo koristno je naučiti se dihati v trebuh. Sprostite ramena in vdihnite v spodnji del trebuha, tako da dih razširi rebra v vse smeri kot dežnik.

Še nekaj zanimivosti o kolagenu…

Kolagen sestavlja 25-30% vseh proteinov v telesu. Nahaja se v tetivah, stenah krvnih žil, prebavnem traktu, ledvicah, kosteh, roženici, mehurju, gladkih mišicah, hrustancu, nohtih, koži, laseh, ožilju…

S staranjem se produkcija kolagena upočasni, ta se začne upočasnjevati že pri 20 letih. Med 20-28 letom lahko izgubimo 1% kolagena letno.

Razlogi za pomanjkanje kolagena so lahko genetski, pomanjkljiv vnos hrane bogate kolagenom, prebavna obolenja, preveč sladkorja, UV sevanja…

Različne študije so pokazale, da z vnosom kolagena v telo s hranom ali prehranskimi dopolnili pripomoremo k izboljšanju produkcije lastnega kolagena v telesu.

Ta pomaga pri zmanjšanju propadanja lastnega kolagena, povečani sintezi tega, zmanjšanju vnetja v črevesni steni, izboljšanju regeneracije hrustanca in s tem zmanjšanju bolečin pri osteoartritisu, izboljša elestičnost arterijske stene oz znižuje gleženjski indeks…

Ker je kolagem molekula z veliko molekularno maso in kot taka prevelika, da bi prosto prešla skozi mambrano celice jo je potrebno pred uporabo razcepiti na manjše delce, zato je za uporabo najbolj priporočljiv hidroliziran kolagen. Ta je razdrobljen na osnovne aminokisline in peptide, katere telo spet uporabi kot gradnike za novi kolagen. Ob tem mu pomaga vitamin C ki sodeluje v hidroksilaciji kolagenskih verig. Zaradi tega novi kolagen poprime strukturo vijačnice kar stabilizira kolagen.

V črevesju kolagen ustvarja desenzitacijo  imunskih celic. Namreč zaradi sindroma propustnega črevesja  skozi črevesje v kri zaidejo večje molekule neprebavljene hrane ter kot take propadajo in gnijejo v ožilju namesto, da bi se do konca prebavile v črevesju. To ustvarja vnetne procese in slabšo odzivnost imenskega sistema. S tem, ko dodajamo kolagen prehrani obnavljamo črevesne resice in zmanjšujemo splošno vneto stanje celega telesa ter omogočamo normalno produkcijo imunskih celic v črevesju.

Zakaj je ravno Synergy collagen del moje vsakdanje rutine?

  • ker je s klinično dokazanim delovanjem 98% absorbiven
  • brez umetnih aditivov
  • brez umetnih sladil
  • 100% čiste in naravne sestavine
  • brez laktoze in glutena
  • je plod raziskav in izkušenj znanstvenega tima, dermatologov in nutricistov

ČRNI PETEK

Tudi to leto sem se odločila, da svojim strankam in prijateljem za črni petek dam par ugodnosti iz moje ponudbe storitev in izdelkov in jim tako olajšam nakupe daril za prihajajoče decemberske praznike. Z veseljem vam sporočam, da lahko izberete med:

* 10 % popusta na vse storitve v obliki darilnega bona

* 30 % popusta na vrhunsko probiotično kozmetiko Trulum

* 10 % popusta na vse ostale Synergy izdelke

Ponudba  velja do ponedeljka, 30.11.2020

IZDELEKPOLNA CENAZNIŽANA CENA -30%
tonik 33€ 23,10€
čistilni gel 31€21,70€
hidratantna krema 75€52,50€
posvetlitveni serum 78€54,60€
pomlajevalni serum 72€50,40€
intrinsic complex 72€50,40€
krema za okrog oči 53€37,10€
snovni paket – čistilni gel, tonik, intrinsic complex, hidratantna krema 187€130,90€
dopolnilni paket – krema okrog oči, posvetlitveni serum, pomlajevalni serum 187€130,90€
velik paket – vsi izdelki 297€207,90€

Migate kaj v tem času karantene?

Od kar sem pred letom in pol začela sodelovati z mojo trenerko Martino je telovadba postala stalnica v mojem urniku. Tudi v tem času karantene obvezno obdelava najmanj 2 treninga na teden.

Najboljši del treninga je vsekakor zajtrk. 😂🤣
Obvezno ob regeneraciji po treningu vzamem magnezij in omega3, zadnji mesec pa še collagen s cinkom in hialuronom ter C vitaminom. Od kar ga jemljem so moje vezi veliko bolj elastične in gibljivejši sklepi. Tudi bolečina v burzitisu se zmanjšuje.
Čisto fit bom šla ven iz te karantene.

Treningi za moč niso vse kar delam. Ti mi, res je, najbolj pomagajo preoblikovati telo, skrbijo za tonus mojih mišic, bazalni metabolizem in ravnovesje hormonov ter boljšo peristaltiko.

Vključujem tudi Qigong, ki ga izvajam v umestnem času, ko ne izvajam treningov za moč. Je kot meditacija v gibanju. Zbistri um, poveča fokus in koncentracijo, poveča in usmeri energijo tam kjer želim, povečuje gibljivost in ravnotežje, zmanjšuje stres.

Migate tudi vi kaj, ali vam je dolgčas?

Bolezen – izziv ali blagoslov

Z vami bi rada podelila tekst, ki me je pred časom navdušil, ter tudi sama stojim za tem.

Ne bojte se bolezni. 🥰

Nobena bolezen nas ne “napade” po naključju in tudi ne napada. Ona je naša pomočnica.

Ne prihaja od zunaj, ampak je del notranjega postopka čiščenja in sproščanja, odpuščanja toksinov, starih čustev in duševnih vzorcev, ki so se začeli sproščati.
Naše telo in psiha to počneta nenehno (znojenje, blato, kihanje, jok …) in brez simptomov bolezni. In ko naberemo veliko presežka, se proces okrepi z visoko temperaturo, vnetjem in drugimi fiziološkimi procesi in dobimo simptome, ki jih imenujemo “bolezen”. Sem spadajo vse virusne bolezni.

Bolezen, torej naš organizem, vedno deluje za nas in nikoli proti nam. Simptomi so vedno napor telesa, da se očisti, pozdravi in ​​pripelje v novo bolj zdravo stanje kot prej. Simptomi se pojavijo vedno, ko pride čas za “čiščenje”.

Na nas je, da telesu pomagamo v tem procesu. Razstrupljanje, lahka hrana, post, počitek, čim manj kemičnih zdravil, odpravljanje čustvenih zastojev, pomoč načinom, ki podpirajo naravne procese.

Najpomembneje je, da se sprostimo, zmehčamo, vmestimo tako da so vsi kanali v telesu, fizično in čustveno, odprti, prehodni, v finem prostem toku, da čim hitreje in lažje poteka celjenje, da življenjska energija deluje. V tej sproščenosti in veri v proces bomo začutili , tudi če slučajno potrebujemo določeno strokovno pomoč in katero. Pripeljali nas bodo do nje.

Kdor redno “čisti” in čisti svoj organizem ali živi v stalnem odprtem stanju puščajočega življenjskega toka in v ničemer ne pretirava, ni nikoli ali redko bolan.

Kronična bolezen je stanje, v katerem težko izpustimo nekatere stvari, zato potrebujemo veliko časa.

Umetno ne moremo nadzorovati in preprečevati bolezni, ne moremo nadzorovati življenja, saj sta čiščenje in sproščanje del življenja, le redno se lahko pripeljemo v optimalno stanje.

Nekdo se lahko vpraša, zakaj potem umremo zaradi bolezni, če je ona naša prijateljica. Rekel bom samo, takrat se tako odločimo v svoji duši. Tudi to ni slučajno.

Žrtev ni, naključij in krivcev ni. Življenje te ljubi.
“Vse, kar počnem, počnem zate, vse, kar vidiš, ti je darilo, vse, kar doživiš, je dobro zate. Ves svet je tvoje darilo. Uživajte in ne skrbite za nič. “❤️

S. N. Lazarev – Diagnostika karme

Napihnjeni kot balon?

Tudi meni se je to včasih dogajalo.
Karkoli bi dala v usta moj trebuh je bil napihnjen. Počutila sem se kot, da sem v 5. mesecu nosečnosti. Matrali so me vetrovi, tiščalo me je v hlačah. Od kar sem sprejela par pravil in spremenila svoje prehranske navade se je stvar umirila.

  • Omejite sladkor, izločite sladila – rafinirani sladkor je slabo vplival na ravnovesje mikrobioma v mojem črevesju, saj je večinoma hranil slabe bakterije te pa ustvarjajo pline in napihnjenost. Tudi sladila kot aspartan, ciklamat, sorbitol, sukraloza ne koristijo najbolje mojem črevesju zato jih ne koristim
  • preverite kako prenašate gluten, laktozo – sama sicer nimam težave z glutenom, ampak pšenico ne prenašam najbolje. To je pokazal tudi DNK test katerega sem naredila, zato se izogibam pekovskim izdelkom, kvasu ter izbiram druge moke pri peki kruha z drožmi.
  • dlje časa žvečim hrano ter si poskusim vzeti dovolj časa za obrok katerega sem včasih pojedla kaz z nog. Prvo taoisticno pravilo hranjenja je; jej kot bi pil ter pij kot bi jedel.
  • v svojo aktivnost sem vključila vaje za moč. To je spremenilo aktivacijo hormonov v mojem telesu, aktiviralo peristaltiko in pospešilo cirkulacijo v trebuhu kar je vplivalo na ravnovesje aerobnih in anaerobnih bakterij v črevesju.
  • redno koristim vlaknine, zelenjavo in klorofil v svoji prehrani saj taka hrana vsebuje ogromno prebiotikov, to je hrana za dobre bakterije. Saj če želim imeti kvalitetno razmerje dobrih in slabih bakterij v crevesju, moramo nahraniti dobre in izstradati slabe.
  • proti napihnjenosti mi zelo pomaga tudi samo masaža trebuha po tehniki Chi Nei Tsang.
#ilovemyjob #ilovemylife #napihnjenakotbalon #healthygut #zdravzivljenskislog #fitforlife #goodloking #flatstomack #problemsolving

Bursitis in kolagen

Mogoče bo še komu prišla prav moja zgodba zato jo podelim z vami.
Moji bližnji prijatelji vedo, da me že nekaj časa matra bolečina v stegnu v višini kolka. Bila sem prepričana, da je problem v sklepu zato sem začela z jemanjem glukozamina z #fl3x izdelkom, ampak nikakor se ni želelo pomiriti. Povečala sem tudi doze magnezija, #D3 vitamina, L-arginina in #omega-3 ampak to ni bilo to.
Prilagajala sem treninge z mojo trenerko Martino. Še toliko bolj pomembno se mi je zdelo, da me spremlja nekdo, ki ima poima kar moram delati ter kako. Vključila sem redno Qigong prakso v svojo rutino. Hodila na manualno terapijo. Bila vseeno pri zdravniku, dobila protibolečinsko terapijo za burzitis, ampak nič. Lahko bi rekla, da sem izrabila vse možnosti kot na kvizu.
Kakorkoli to se je vleklo že od februarja.
Potem se je zgodil Synergy Summit in sem začela preizkušati nov izdelek. Gre za kolagen z dodatkom hialuronske kisline in cinka.
Priznam, da prvi teden nisen čutila bistvene razlike, ampak v tem tednu so se bolečine precej zmanjšale. Ne šepam več, nogo lahko več obremenim, radius kroženja kolka je večji, celo sedaj že lahko spim na razboleli strani kar pred tem nisem niti slučajno mogla. Prav bolečina na dotik in v mirovanju v času spanja je bila najbolj moteča.
Nekateri kolagen dodajajo svoji prehrani zaradi lepšega in  mladostnega videza kože, las in nohtov, jaz ga zagotovo zaradi bolj elastičnega vezivnega tkiva, tetiv in mlajših mišic.
Še najbolj mi tekne v kavi ali toplem čaju saj je praktično brez okusa.


#bolečina #bursitis #kolk #collagen #life #relaxation #sunsets #autumn #terapia #tetive

Vitamin D3

Vitamin D3 je hormon, ki ga telo tvori samo, kadar smo z večjim delom nezaščitene kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom, ko so ti dovolj močni. Za tvorbo zadostne
količine vitamina D3 je torej ključno zdravo sončenje. Zdravo sončenje pa pomeni, da vsak dan od aprila do septembra v času med 10.00 in 16.00 uro za 10 minut vsaj 1/4 svoje nezaščitene kože izpostavimo UVB žarkom. Vitamin D3 je za naše zdravje izjemnega pomena, saj ni kemičnega procesa v telesu, na katerega ne bi vplival, in ni celice (od možganskih, živčnih do kostnih), ki ne bi imela receptorja za vitamin D. Vitamin D3 tako neposredno ali posredno vpliva na delovanje vseh organov. Poleg ključnih pozitivnih vplivov na zdravje kosti, zob in mišic je ključen tudi za močan imunski sistem. Vitamin D3 ima izredno pomemben vpliv na imunski sistem, ki ga uravnava na dva načina:
• zaradi vitamina D3 imunski sistem proizvaja več T imunskih celic, znanih kot celice ubijalke, torej tiste, ki ubijajo viruse, bakterije in patogene celice
• uravnava avtoimunski odziv, to je zaviranje imunske reakcije, ki povzroča avtoimunske bolezni (alergije, sladkorna tipa 1 itd).
Po raziskavah večinski del celotne populacije trpi za pomanjkanjem vitamina D3. Razsežnost tega pomanjkanja je v rangu epidemije. Razlogi za to so: geografski položaj Slovenije, ki ne omogoča dovolj kvalitetnega sončnega sevanja, dolge zime, slabo vreme, način življenja, ki narekuje veliko preživetega časa notri, namesto zunaj, nepravilno sončenje.


Vitamina D3 v hrani, ki jo vsakodnevno uživamo, praktično ni. Edini način, da oskrbimo telo z zadostno količino vitamina D3, je, da ga dodajamo s kvalitetnimi prehranskimi dopolnili. Z njimi v resnici nadomeščamo zdravo sončenje.
Pomembno je tudi, da skupaj z vitaminom D jemljemo magnezij in K2 zaradi preprečevanja nalaganja kalcija v ožilje. Osebe ki imako zdravila proti strjevanju krvi ne smejo uzivati K2. Ker je D3 topen v maščobah ga jemljemo z kavlitetno maščobo, najbolje omego-3.
Razpredelnica kaže priporočljive dnevne doze  D3 vitamina, ki je skupaj z vitaminom C  ratal osnovni gradnik močnega imunskega sistema. Dozo lahko razdelite v več odmerkov. #d3