FORMA MAGICA

Nega telesa, uma & mikrobioma

Mikrobiom je naš edinstven notranji ekosistem

Ste vedeli, da:

  • je vaš mikrobiom edinstven tako kot vaš prstni odtis?
  • je število mikrobov v vašem telesu večje od števila zvezd v mlečni cesti?
  • se 95% vašega mikrobioma nahaja v črevesju?
  • je teža črevesnega mikrobioma tudi do 2 kg?

Raznovrstnost mikroorganizmov predvsem bakterij, virusov in gliv v mikrobiomu je odvisna od vašega življenjskega sloga, načina prehrane, količine stresa kvalitetnega spanca gibanja in aktivnosti.

Mikrobiom se čez življenje spreminja, sorazmerno s spreminjanjem faktorjev, ki vplivajo nanj. Dobra novica je, da ga lahko kadarkoli izboljšate in s tem izboljšate svoje zdravje. Napihnjenost, alergije, slab imunski odziv, debelost, hormonsko neravnovesje so lahko preteklost.

Mikrobiom je v bistvu naš notranji ekosistem, ki ga gostimo, in predstavlja kar 90% celic v človeškem telesu. Ostale celice našega telesa pa vsebujejo naš DNK. Največ mikroorganizmov pa se nahaja prav v črevesju. Zato pogosto slišimo, da je človek toliko vitalen kot je vitalno njegovo črevesej. Se strinjate?

RESETIRAJTE SVOJ MIKROBIOM in uravnajte razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami v vašem telesu. Bistveno je namreč, da podpiramo dobre mikrobe ter da se hkrati znebimo slabih.

Naročite se na
brezplačni 15 minutni posvet

Mikrobiom in kako se lotiti detoks črevesja

Mikrobiom in detoks črevesja sta močno povezana. Velikokrat, ko govorimo o razstrupljanju, pomislimo najprej na jetra. A moje mnenje je, da je bolje začeti s črevesjem. Jesenski čas je idealen za to. Ni še preveč mrzlo. Še vedno imamo dovolj sveže lokalne zelenjave, polne vlaknin, in pravkar se bo začelo obdobje fermentirane zelenjave, ki je idealna za ravnovesje mikrobioma v črevesju.

V toplejših mesecih razstrupljanje telesa lahko začnete tudi s postom, kar od vas zahteve malo več psihične pripravljenosti in discipline. Sama sem se ga lotila v maju 2022 in uspešno zaključila po sedmih dneh. Poiskala sem tudi pomoč specialistov, ki se s postenjem ukvarjajo že vrsto let, in so mi bili s svojimi nasveti v veliko pomoč.

Postenje ima svoje zakonitosti in pravila, zato to poglavje prepustim tistim, ki se s tem ukvarjajo dlje časa. Če želite vas lahko usmerim k spcialistom, ki jim zaupam.

IZ TEORIJE V PRAKSO – Tako se raztrupljanja črevesja lotim jaz:

Primitivni tiran

V jesenjskem času se razstrupljanja telesa lotim na malo drugačen način. Že pred začetkom izločim iz shrambe “moteče elemente”, kot so sladkarije, testenine iz glutenskih žit, mlečne izdelke in seveda priskrbim živila ki bodo poskrbela za pravšnji vnos vlaknin, probiotikov, nutrientov, mineralov, vitaminov ter prebiotikov. Takemu načinu prehrane rada rečem mikrobiom prehrana, ker predvsem hrani moje “dobre” bakterije v črevesju.

Da bo bolj jasno, mikrobiom je do dveh kilogramov težek skupek mikroorganizmov, predvsem bakterij, virusov in gliv, ki prvenstveno živijo v našem črevesju. Njegova naloga je življenjskega pomena, saj bi brez njega umrli.

Kljub svoji primitivnosti ima lastno moč “razmišljanja”, ki nas lahko prisili celo k izbiri nepravilnih živil. Ko je naš mikrobiom lačen, nas hitro zna prepričati, da posežemo po sladki hrani, saj takrat raje vzamemo rogljiček kot kuhan brokoli, mar ne?

Izločanje strupov

V času razstrupljanja telesa, predvsem čiščenja črevesja, je primerno, da je časovno okno hranjenja 8 ur. Po možnosti zaključimo z zadnjim obrokom okrog štirih popoldne. To pomeni, da bomo vse tri obroke zaužili v osmih urah, zato je pomembna dobra predpriprava in organizacija obrokov, ki jih bomo odnesli seboj v službo. Na ta način omogočimo telesu počitek od prebavljanja, saj največ energije naše telo porabi prav za prebavo. Telo ima možnost ustvariti autofagijo in s tem izločiti iz telesa tudi tiste strupe in celice, ki mu ne služijo več. Dobesedno telo na ta način “poje” manjše polipe in celice, ki za njega niso koristne.

Prava izbira

Rekla sem že, da se “slabe” bakterije hranijo s sladkorjem, zato jim v tednu strogega razstrupljanja ne bomo dali jesti. S čem bomo potem nahranili naše “dobre” bakterije? Absolutno priporočam veliko sezonske zelenjave, kapusnice, brokoli, cvetačo, listnato zelenjavo, gozdne sadeže, bučo, riž, čičeriko, fermentirano zelenjavo, kislo zelje, kislo repo, stročnice, lečo, kvinojo, amarant, proso, ajdo, kalčke, alge, indijski trpotec, kava iz cikorije, olivno in bučno olje, ghee, kokosovo maslo, oreščke, semena …

Izogibajmo se škrobnati zelenjavi, kavi, sladkim sokovom, testeninam iz glutenske moke in pšenice, mlečnim izdelkom, pekovskim izdelkom, kruhu, sladkarijam, večji količini sadja… Meso in riba seveda nista prepovedani, je pa bolje v času razstrupljanja telesa njihovo uporabo omejiti na manjšo količino. Za njihovo prebavo namreč naše telo porabi zelo veliko časa in dolgo ostajajo v črevesju. Priporočljivo je pitje mlačne vode in naravnih zeliščnih čajev ter seveda uporaba začimb. Začimbe vedno popestrijo okus; cimet, kajenski poper, klinčki… pa ogrejejo naše telo.

Neverjetna nesnaga

Obvezno ob spremenjeni prehrani pazimo, da res vsakodnevno praznimo črevesje. To je ob spremembi mikrobioma konec koncev tudi glavni namen našega razstrupljanja. Po potrebi se poslužujem tudi notranje prhe zadnjične odprtine (klistir). V svojo prehrano vnesem tudi dodatno količino magnezija, cinka, B kompleksa, vitamine C, D in K, ter L-arginin.

Ob tem mi je v veliko pomoč Synergy Purify paket z DNK analizo.

Ob razstrupljanju telesa je še kako primerna Chi Nei Tsang masaža. Z njo pospešimo izločanje iz debelega črevesja, spodbudimo peristaltiko ter pomagamo telesu izločiti stare obloge nabrane na debelem črevesju. Koliko je pomembno, da odstranimo stare obloge in nesnago iz črevesja, govori podatek, da so pri obdukciji Elvisa Presleya natehtali 28 kg vsebine v črevesju, pri Johnu Waynu pa celo 30 kg. Verjamem, da si ne želite take nesnago v svojem telesu.

Za bistre misli

Samomasažo debelega črevesja izvajajte zjutraj in zvečer. S krožnimi gibi v smeri urinega kazalca začnete v popku in v spiralnem krogu nadaljujete do sramne kosti in pod rebra. Uporabite par kapljic olja, da roka lažje drsi. Tokrat ne masirajte samo kože, temveč je potrebno začutiti tudi črevesje, zato naj bo pritisk konkreten, ne pa boleč. Hitrost gibov naj bo počasna.

Zdrav mikrobiom in čisto, nepropustno črevesje, je izjemno pomembno za naše zdravje. Zaradi propustnega črevesja se strupi in nesnaga vračajo v krvni obtok in tako ponovno zastrupljajo telo. Stari taoisti črevesju rečejo tudi drugi možgani, zato nesnaga v črevesju, nesnaga v naši glavi. Za bistre misli je potrebno imeti čisto črevesje.

Moja detoks izkušnja in zakaj mi je moj mikrobiom hvaležen

Sama se običajno 2x letno lotim temeljitega dela na svojem črevesju. Nekako sta mi pomladno in jesensko obdobji najbolj optimalni za ta ritual. Seveda pa se lahko kadar koli skozi leto lotite spremembe prehrane in s tem tudi spremembe ter izboljšanja svojega mikrobioma. Odvisno od tega koliko ste pripravljeni delati in vložiti truda.

Obstaja čudovit Detoks paket – osnovni paket, ki ga lahko koristite na začetku svojega mikrobiom popotovanja. Je cenovno ugoden in vsebuje vse potrebne nutriente, aminokisline, minerale, probiotike, ki jih lahko koristite tudi dlje časa.

Prav posebna izkušnja pa je uporaba izdelkov za očiščenje mikrobioma Microbiome Purify Kit. Z raznoraznimi prehranskimi izdelki za zdravje so si mnoga prehranska podjetja več desetletij prizadevali izboljšati delovanje posameznih organov. Nobena od rešitev pa se ni posvetila nečemu, kar velja za samo bistvo popolnega zdravja. Seveda, to je uravnovešenemu mikrobiomu!

RESETIRAJTE SVOJ MIKROBIOM ŽE DANES in uravnajte razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami v vašem telesu. Bistveno je namreč, da podpiramo dobre mikrobe in da se hkrati znebimo slabih. Kar pa vpliva na odlično dobro počutje ter vitalnost telesa in uma.

Naročite se na
brezplačni 15 minutni posvet

Skrivnost do lepe in mladostne kože znotraj navzven

Ne boste verjeli, ampak zdravje in lepota kože sega veliko globlje kot samo do njenega roba. Skrivnost se skriva v zdravem črevesju.

To so 4 stvari, ki meni vsakodnevno pomagajo ohranjati lepo in mladostno kožo od znotraj navzven.

  1. Redno skrbim za odvajanje toksinov iz črevesja. Koža je tudi izločilni organ in tisto kar ne naredi črevesje prevzame koža na sebe. Na ta način preprečujem morebitna vnetna stanja na koži kot so akne, rosacea, ekcemi, luskavica.
  1. Moja prehrana je bogata z vitamini in minerali, ki ljubijo mojo kožo ter podpirajo čisto polt in sijoč sjaj. Če ne gre drugače jih dodajam s prehranskimi dopolnili.
  1. Izogibam se stresu kar vodi v izgorelost, saj ta lahko poruši ravnovesje v črevesnem mikrobiom, zato redno meditiram in se masiram.
  1. Ne uživam živil, ki povzročajo preobčutljivost mojega telesa. Rafinirani ogljikovi hidrati, sladkor ter preveč mleka in glutena na moji koži lahko povzročijo akne. Po drugi strani pa živila bogata z vlakninami in hranili pomagajo pri razstrupljanju moje kože in notranjih organov. Seveda so v veliko pomoč preverjeni izdelki za detoks.