Krepko smo že vstopili v obdobje pomladi. No, koledarsko mogoče res ne, ampak po taoističnem koledarju se je pomlad začela že februarja.

 

S februarjem se je iz intenzivne energije jin – elementa vode, narava začela prebujati, saj element lesa postaja vse bolj dejaven.

Ptički se ženijo, korenine so začele riti v zemljo, sokovi se prebujajo. Če smo bili pozimi pridni in smo shranjevali zalogo energije, krepili ledvice, zdaj ne bomo trpeli za spomladansko utrujenostjo. Nekateri ste se lotili razstrupljevalnih in shujševalnih diet takoj po novem letu, saj je bilo treba izpolniti novoletne zaobljube, čeprav zima ni najboljši čas za začetek razstrupljevanja. Če bi radi prečistili svoje telo, je pomlad najprimernejši čas za to.

 

VELIKA MOČ

Jetra so najbolj čistilen organ v telesu, saj čistijo kri in tvorijo beljakovine. Sicer shranjujejo tudi strupene snovi, ki jih je treba s pravilno prehrano, vajami in meditacijo spraviti iz telesa. Če je energija lesa v ravnovesju, so naši nohti zdravi, vid in oči bistri in energični, kite elastične in prožne ter živci mirni.

Ljudje, ki imajo v sebi več energije lesa, so po navadi vizionarji, inteligentni, prijazni, dobrohotni, spravljivi, ustvarjalni, z lahkoto vidijo »širšo sliko« ter so zelo sposobni menedžerji, orientirani v vodenje in delo z ljudmi; vendar če je ravnovesje energije lesa porušeno, so nagibajo tudi k špekulacijam, so vročekrvni, hitre jeze, nasilni, trmasti, tekmovalni, nasprotovalni, obsedeni.

 

ČAS ZA KISLO

Barva lesa je zelena, okus elementa lesa pa je kislo ter vključuje veliko listnate zelenjave, bogate s klorofilom, kislo sadje in njegove sokove ter kis. Presežek ali pomanjkanje kisle hrane lahko oslabi organe lesa, jetra in žolčnik. Kisla živila, kot sta limona in limeta, lahko črpajo energijo navznoter, zato jo lahko uporabljamo povsod, kjer pride do pretiranega izločanja tekočin ali propadajočih organov. Kisla aroma lahko uravnoteži tudi presežek sladkega okusa in ima nabiralni učinek, potreben v pomladni sezoni lesa.

 

DRAGOCENI KLOROFIL

Les je najbolj dejaven spomladi, ko narašča energija sokov v rastlinah in drevesih. Spomladi lahko jeste več hrane, kuhane na pari, da okrepite jetra in žolčnik. V tem času je pomembno tudi, da jeste zelenje! V času zelene sezone in zelene barve, skupaj s svetlo modro in turkizno, v svojo prehrano dodajte poljubno količino zelene zelenjave iz najrazličnejših virov. Klorofil, zeleni pigment v rastlinah in travah, je rastlinska kri in zelo čisti organe lesa. Zelena hrana, kot sta pšenična trava in ječmenova trava, je najmanj kalorična in s sladkorjem pusta hrana, obenem pa najbolj bogata z nutrientI.

PhytoLife je odličen klorofilna napitek iz ječmenova trave, alfa alfa kalčkov, listov murve in poprove mete

 

Pomembno je, da klorofilna živila dodajamo že v zajtrk. Najbolj uravnotežen obrok je tisti, ki ima vseh pet barv in okusov. Žal so zajtrki v zahodni kulinariki preveč enolični po okusu in barvah, saj prevladujejo sladki okusi (marmelada, med, maslo, kruh, kosmiči) ter bela in rumena barva (jajca, mleko, jogurt, beli kruh in podobno). Začnite svoj dan s smutijem, ki ste mu dodali jabolko, bergamotko, brokoli, malo kokosa, ohrovt.

Na zdravje!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena s *

Komentiraj