FORMA MAGICA

Nega telesa, uma & mikrobioma

Nasveti

Stisk v prsih in razumevanje skozi taoizem

Stisk v prsih ni vedno povezan le s čustvi

Že nekaj časa se ne počutite v redu. Niste zadovoljni s svojim življenjem, prevzemata vas žalost in depresija. Imate občutek, da so se poigrali z vami, da svet ni pravičen, čeprav želite vsem samo dobro. Samo, da bi drugi bili srečni, saj bom takrat tudi jaz.

Pa bom res?

Nekaj vas stiska v prsih in to niso samo čustva, nekaj zloveščega ste zatipali danes zjutraj v kopalnici na svojih prsih. Veste, da je nekaj narobe, ampak nimate poguma narediti spremembe.

Vsa čustva so enako pomembna, tako ‘dobra’ kot ‘slaba’ (bolj pravilno bi bilo reči čustva z nižjo in visoko vibracijo). Nekatera so družbeno bolj sprejeta, druga manj. Današnja družba namreč narekuje, da smo nenehno dobre volje, srečni, sprejeti, zadovoljni. Vseeno pa ni vedno tako in kmalu se lahko zagozdimo v svojih čustvih nelagodja, strahu, nesprejetosti, nezadovoljstva, obupa, žalosti, ljubosumja, ta čustva pa pogosto ne znamo sprocesirati, sprejeti in spustiti naprej.

Vpliv energije čustev in razumevanje skozi taoizem

Energija čustev tako vpliva na naše možgane, ki sproščajo nevropeptide, ki po krvi potujejo do vseh celic našega telesa. Nevropeptidi vplivajo na naš živčni sistem, ki je zelo povezan z delovanjem hormonskega in imunskega sistema.

Bolečina, ki jo povzročajo čustva je energijsko tako močna, da se v fizični obliki preobrazi v bolezen, tumor, v še več bolečine. Čustvena napetost se kaže v pljučih in debelem črevesju.

V taoizmu poznamo gradilni krog petih elementov: les, ogenj, zemlja, kovina in voda, v katerem vsaki element podpira naslednjega kot mati otroka. Vsak element vsebuje svoj votli in polni organ, čutilo, barvo, okus, vonj, letni čas, pozitivna in negativna čustva, zvok… Ko dajemo podporo določenemu organu z zvokom, barvo, mehansko in vibracijsko energijo masaže, vplivamo tudi na čustva, ki jih ta organ podpira.

Prsi so neposredno povezane s pljuči, kožo in debelim črevesjem, saj se uvrščajo v element kovine. Žalost in depresija zavirata delovanje črevesja, kar se lahko izrazi kot zaprtost. Ko smo žalostni in depresivni, naša drža ni pokončna, sključeni smo in to nam onemogoča polni vdih. Z dihalnimi vajami bogatimo telo s kisikom, ga polnimo z zaupanjem, optimizmom in zadovoljstvom. Prav tako moramo telesu omogočiti, da izloči vse, česar ne potrebuje več.

Poleg podpornega kroga poznamo tudi nadzorni krog. Če bi bila ‘mama’ (organ) preveč avtoritativna do ‘otroka’, priskoči na pomoč ‘babica’. Elementu kovini je ‘babica’ element ognja (srce, tanko črevo). Tanko črevo nadzira prebavljanje hrane, prav tako pa tudi čustev. Tanko črevo bo tako čustva zadrževalo toliko časa, dokler se ne bo počutilo varno, da jih sprosti.

Bolj kot kaj mi jemo, je pomembno, kaj nas “žre”.

Masaža notranjih vitalnih organov (Chi Nei Tsang), predvsem čustvene napetosti, ki se v obliki vozličkov nahaja v tankem črevesju, večini ljudi omogoča sprostitev skozi debelo črevo. Zaprtost popusti in žalost v pljučih izgine z masažo celotnega debelega črevesja, pljučne prepone ter točk v rami, kjer se ključnica dotika ramenskega sklepa.

Masaža Tok Sen z lesenimi kladivi in klini sprošča napetosti med rebri ter na prsih z mehaničnimi in zvočnimi vibracijami. Masaža zna biti zelo čustvena, saj lahko sproži jok in hlipanje, ki smo ga dolgo zadrževali v sebi. Obvladovanje čustev, predvsem dovoliti sebi čutiti in izražati čustva, je pomembno za normalno delovanje telesa, ne glede na to ali gre za družbeno sprejeta ali manj sprejeta čustva.

Z obvladovanjem svojih čustev obvladujemo tudi stres, ob čemer nam pomagajo dihalne vaje, taoistična vaja notranjega nasmeha, meditacija, sproščanje, masaža Chi Nei Tsank in samomasaža, vaja 6 zdravilnih zvokov, počitek itd.

Masaža notranjih vitalnih organov in primer vaje JELEN

Ena od vaj, ki jo priporočam ženskam je vaja ‘jelen’. Stari taoisti so z opazovanjem živali poskušali njihova dejanja vnesti v svoje življenje. Jelen velja kot močna žival, polna seksualne energije. Moč črpa iz Zemlje s stiskanjem zadnjičnih mišic ter mišic presredka. Če opazujete jelena boste ugotovili, da tudi med pašo stiska anus.

Cilj ženske različice vaje Jelen je, da energijo Zemlje skozi anus in presredek pošljemo navzgor po hrbtenici, ter začutimo kako se mravljinci uspenjajo. Usedemo se v položaj lotosa, po turško, in eno peto primakneno čim bližje sramni kosti tako, da se je dotikamo. Če nam to naša fleksibilnost onemogoča se lahko usedemo tudi na stol, zravnamo hrbtenico in pokrijemo vagino z roko. Pomembno je, da ob ritmične stiskanju presredka in anusa čutimo tudi svojo vagino, kar bo povečalo spolno energijo.

Spolna energija ni vedno povezana s spolnostjo in vzburjanjem, čeprav ni nič narobe če tudi to čutimo ob vaji. Hkrati, ko vlečemo energijo Zemlje navzgor si lahko masiramo prsi, od znotraj navzven. Ponovimo masažo najmanj 36 krat.

Z vajo dosežemo boljšo rasporedite spolne energije po celem telesu, regulacijo ženskih spolnih hormonov, sproščanje napetosti in čustev iz prsi, celo ustavitev menstruacije za katero taoisti menijo, da je izguba energije, če ženska ni pripravljena imeti otrok. Menstruacijo prikličemo takoj, ko prenehamo izvajati vajo.

Kako z vzdrževanjem višje vibracije čustev vplivamo na telo

Z vzdrževanjem višje vibracije čustev vplivamo na telo: prijaznost ohranja zdrava jetra, ljubezen, sreča in spoštovanje krepijo naše srce, pravičnost in odprtost pomirjata želodec, pokončnost, poštenost in pogum krepijo pljuča, debelo črevo in kožo, blagohotnost pa dviguje našo življenjsko energijo v ledvicah.

S tem pridemo do zaključka, da so naša čustva veliko bolj pomembna za dobro delovanje našega telesa, kot bi si mogoče mislili. Zato posvetimo nekaj svojega časa razmisleku o tem, katera čustva je vredno držati v sebi in katera je bolje spustiti.

Vam je tale nasvet koristil? Ste izvedeli kaj novega? Sporočite mi vaše mnenje, z veseljem pa odgovorim tudi na vsa vaša vprašanja. Razvijmo skupaj debato!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena s *

Komentiraj