FORMA MAGICA

Nega telesa, uma & mikrobioma

Nasveti

Hallux valgus in pozicija otiščancev ter kurjega očesa na stopalu

Hallux valgus – deformiran palec na stopalu povzroča neprijeten in boleč občutek. Nekaj uporabnih informacij za lajšanje bolečin

 

Moja tokratna “manekenka” je prijazna 85 letna gospa. Do pred kratkim si je lahko sama urejala stopala, ampak revma in slabovidnost sta vseeno terjala svoj davek. Zanimalo jo je, zakaj otiščance dobi vedno na istih mestih?

Že iz slike je razvidno, da gospa ima zelo deformiran palec, tako imenovani hallux valgus. Levega je že operirala, zato je palec nekaj nižji, za desnega se še ni odločila. Zaradi deformacije palca se le ta pomika proti drugemu prstu ter deformira tudi njega. Drugi prst se posledično pomika navzgor in ga dviguje nad tretji prst in s tem spreminja lego in statiko celega stopala.

Kljub temu, da gospa nosi mehke in dovolj široke čevlje se kože na mestu intenzivnejšega pritiska ‘zavaruje’ na način, da dodatno otrdi. To je obrambni mehanizem in praspomin kože, da se na mestu močnejšega in dolgotrajnejšega pritiska zaščiti z dodatno kožo, ker predvideva, da bo na tem mestu tudi večja obraba kože. Ob tem seveda koža ne ve ali gre za notranji ali zunanji dražljaj.

Dodatni načini, kako lahko zaščiti mesto pritiska so nošenje hydrokoloidnih blazinic za metatarzalni del stopala in razdelilci za med prste.

Če bi bila gospa mlajša bi ji svetovala še nošenje nočne opornice za palec, ki počasi, podobno kot pri ortodontskem aparatu, ravna palec v pravilno lego.

Vam je tale nasvet koristil? Ste izvedeli kaj novega? Sporočite mi vaše mnenje, z veseljem pa odgovorim tudi na vsa vaša vprašanja. Razvijmo skupaj debato!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena s *

Komentiraj