FORMA MAGICA

Nega telesa, uma & mikrobioma

Nasveti

TAO masaže za nosečnice

Zakaj je TAO masaža za nosečnice tako učinkovita?

Masaža za nosečnice je nekaj za kar se odloči skoraj ⅔ vseh nosečnic. Nič čudnega. Čas nosečnosti in materinstva je za marsikatero žensko vrhunec njenega obstoja. Žal je to tudi obdobje hudih hormonalnih in telesnih sprememb, ter čustvenega nihanja. “Blaženo” stanje še zdaleč ni tako blaženo.

Od kar delam Tao masaže Chi Nei Tsang ter Tok Sen bolj celostno s svojimi nasveti lahko pomagam tudi nosečnicam. Če ne prej, se nosečnice v moj salon oglasijo najkasneje v zadnjem tromesečju. Takrat je trebuh že precej velik in čutijo ogromno napetost v medenici, križu, stopalih. Na svoj račun se pošalijo in rečejo kako se počutijo kot nasedli kit.

Kako tudi ne bi. Ženska se v času nosečnosti zredi od 9 pa vse do 20 ali več kilogramov. Lahko si zamislite kaka je to obremenitev za njena stopala, ki nosijo celo težo telesa. Stopala in vsi sklepni sistemi v telesu se rahljajo zaradi hormona, ki vpliva na vezi z namenom da otrok gre lažje skozi porodni kanal.

Na žalost ta hormon ne vpliva samo na medenico, ampak zajame celo telo. Tako se zgodi, da ženska po porodu ima eno številko večji čevelj. Seveda ne zato ker ji je zrastlo stopalo. Njen stopalni lok se je spustil. Da se to ne bi dogajalo nosečnicam obvezno svetujem nošenje vložkov za čevlje, ki bojo podprle njihov stopalni lok ter seveda masažo stopal. Tehnika Tok Sen z lesenim orodjem – kladivčki je zelo priporočljiva. Kljub, mogoče na začetku bolečemu občutku, se napetosti v stopalnih tkivih hitro sprostijo in olajšajo korak.

Kaj pa priprava intimnih predelov na rojstvo otroka?

Stopala niso edini del telesa, ki čutijo napetosti zaradi rahljanja vezi. Proti koncu nosečnosti , ko se plod že začne obračati z glavico navzdol, še toliko močneje pritiska na medenico ter na pubično simfizo. To je stik med levo in desno stranjo medenice, ki se stikata na predelu sramne kosti. Zaradi tega se seveda medenica sploh lahko odpre, ženska končno dobi širše boke in lepo ženstveno, materinsko obliko ki je tako opevana pri baročnih umetnikih.

Chi Nei Tsang masaža spodnjega dela trebuha in intimnega področja izjemno lajša napetosti nastale zaradi tega. Karsai Nei Tsang masaža intimnega dela obdeluje področje presredka, dimelj, sramnih ustnic, zadnjice, spodnjega dela trebuha okrog sramne kosti… Žal se malo nosečnic odloči za to blagodejno masažo predvsem, zaradi sramu ali nevednosti, da kaj takega sploh obstaja.

Že zaradi samega poroda je zelo pomembno, da to področje masiramo saj s tem pospešimo prekrvavitev, vplivamo na elastičnost tkiva in se zaradi tega nosečnica lažje “odpre”. To je izjemno pomembno ob samem porodu, ker s tem preprečujemo samoiniciativno trganje tkiva presredka in s tem povezane brazgotine. Če pa do brazgotin vseeno pride pa Karsai nei Tsang masaža pomaga zmanjšati brazgotinjenje ter omogoča lažji pretok energije.

Dragi partnerji, bodočim mamicam pomagajte lajšati napetosti v spodnjem delu trebuha in intimnem predelu. Že vaša topla roka in par kapljic organskega olja bo dovolj, da se sprosti saj je orgazmična energija zdravilna. Ne pozabite na masažo ledvenega dela. Bodoča mamica naj se uleže na bok, vi pa z dolgimi potegi čez križ in trtico masirajte njen hrbet.

Ne le masaža za nosečnice – pomembne so tudi dihalne vaje

Zakaj dihalne vaje?

Vsako rojstvo se začne z vdihom, zato so tudi dihalne vaje izjemno pomembne.

  • Usedite se na veliko terapevtsko žogo, stol, ali na tla če vam je tako ljubo. Pomembno je, da hrbtenico imate vzravnano, ne sedite na trtici,stopala so na tleh, noge rahlo narazen, da trebuh sproščeno pade vmes in dihajte.
  • Dihajte v trebuh. Počasi, sproščeno, nikamor se vam ne mudi. Vdih naj bo skozi nos, izdih skozi usta. Ob izdihu lahko spuščate glasne zvoke. Naj bo izdih daljši kot vdih.
  • Gibajte z medenico levo desno, to bo sprostilo napetosti v križu.
  • Ob naslednjem vdihu mentalno pošljite smehljaj v vaše srce. Začutile boste kako ga preplavi ljubezen. In ob izdihu sprostite vse napetosti iz srca. Ponovite tako par vdihov in izdihov v srce. Sedaj vajo ponovite z vsakim organom v vašem telesu. Pošljite mu ljubezen in smehljaj. Ta preprosta vaja notranjega smehljaja je zelo sproščajoča in zdravilna za vaše telo in dojenčka v trebuhu. Začutile boste kako ga bo to pomirilo.

Masaža za nosečnice – masaža prsi

Ne pozabite na masažo prsi. Ne čakajte! Že pred porodom si začnite masirati prsi. Bradavički mogoče izpustite ker znajo biti zelo občutljivi, boste zato na njih bolj intenzivno delale po porodu. Prsi se v nosečnosti pripravljajo na svojo najbolj pomembno vlogo, dojenje. Dobro je da jih znamo primerno pripraviti.

Za začetek jih samo nežno masirajte od sredine grodnice proti pazduhi. Potem se osredotočite na spodnji del, tak kje je običajno “kost” od nedrčka. Dobro zmasirajte ta del ker zaradi tesnega perila prihaja do zastoja limfe in zadrževanja toksinov v prsih. Z eno roko primete dojko od spodaj, tako da jo rahlo vzdignite ter z drugo masirajte predel areuole od bradavičke proti periferiji. Postopek ponovite tudi z drugo dojko.

Zakaj je dojenje tako pomembno? Po porodu, ko boste pristavile dojenčka k prsmi boste začutile drugo pomembno nalogo dojenja. To je refleksno krčenje maternice. Vsakokrat ko dojenček potegne mleko se sproži refleksni dražljaj, ki stimulira maternico k krčenju. Mamice, ki ne dojijo obvezno naj ta gib posnemajo same. Ob rednem ritualu masaže prsi, s tremi prsti primite za bradavički in jih potegnite kot, da hočete nastaviti postajo na radijskem sprejemniku. Ta gib bo spodbudil delovanje hormonov in krčenje maternice.

Masaža po porodu in dihanje v maternico

Šest tednov po porodu ste pripravljene za uporabo yoni kristalnih jajčkov. Na začetku izberite srednjo ali večjo velikost jajčkov ter jo čez čas zmanjšujte. Pomembno je, da ste nežne same s seboj, da dovolite da vaša yoni sama posrka jajček, ko je pripravljena in dovolj navlažena.

Tudi tukaj si lahko pomagate z masažo prsi. Kot vidite je masaža prsi izjemno pomembna, saj navlaži nožnico, skrbi za njeno vlažnost tudi v menopavznem obdobju, uravnava hormone, sprošča blokade in toksine iz področja srca in pljuč…

Ko ste pripravljene začnite dihati v maternico. Z vsakim vdihom potegnite navzgor mišice presredka, tako da začutite da se vaša žadasta vrata zapirajo. Z izdihom popustite in sprostite mišice. Ta vaja vam bo okrepila mišice medeničnega dna, pomagala pridobiti nazaj elastičnost in prožnost maternice ter jo vrnila v prvotni položaj, predvsem je ta vaja izjemna kot preventiva pri inkontinenci in boljšemu spolnemu užitku.

Wau, koliko dela na sebi?! Saj samo zadovoljna in zdrava ženska je lahko v veselje sebi, svojim otrokom ter partnerju.

Vzemite si čas za spremembo. Nič ne gre čez noč. Žensko telo se je spreminjalo 9 mesecev.

Uživajte v materinstvu.

Vam je tale nasvet koristil? Ste izvedeli kaj novega? Sporočite mi vaše mnenje, z veseljem pa odgovorim tudi na vsa vaša vprašanja. Razvijmo skupaj debato!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena s *

Komentiraj