Vitamin D3 je hormon, ki ga telo tvori samo, kadar smo z večjim delom nezaščitene kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom, ko so ti dovolj močni.

 

Za tvorbo zadostne količine vitamina D3 je torej ključno zdravo sončenje. Zdravo sončenje pa pomeni, da vsak dan od aprila do septembra v času med 10.00 in 16.00 uro za 10 minut vsaj 1/4 svoje nezaščitene kože izpostavimo UVB žarkom. Vitamin D3 je za naše zdravje izjemnega pomena, saj ni kemičnega procesa v telesu, na katerega ne bi vplival, in ni celice (od možganskih, živčnih do kostnih), ki ne bi imela receptorja za vitamin D. Vitamin D3 tako neposredno ali posredno vpliva na delovanje vseh organov. Poleg ključnih pozitivnih vplivov na zdravje kosti, zob in mišic je ključen tudi za močan imunski sistem. Vitamin D3 ima izredno pomemben vpliv na imunski sistem, ki ga uravnava na dva načina:
• zaradi vitamina D3 imunski sistem proizvaja več T imunskih celic, znanih kot celice ubijalke, torej tiste, ki ubijajo viruse, bakterije in patogene celice
• uravnava avtoimunski odziv, to je zaviranje imunske reakcije, ki povzroča avtoimunske bolezni (alergije, sladkorna tipa 1 itd).


Po raziskavah večinski del celotne populacije trpi za pomanjkanjem vitamina D3. Razsežnost tega pomanjkanja je v rangu epidemije. Razlogi za to so: geografski položaj Slovenije, ki ne omogoča dovolj kvalitetnega sončnega sevanja, dolge zime, slabo vreme, način življenja, ki narekuje veliko preživetega časa notri, namesto zunaj, nepravilno sončenje.


Vitamina D3 v hrani, ki jo vsakodnevno uživamo, praktično ni. Edini način, da oskrbimo telo z zadostno količino vitamina D3, je, da ga dodajamo s kvalitetnimi prehranskimi dopolnili. Z njimi v resnici nadomeščamo zdravo sončenje.
Pomembno je tudi, da skupaj z vitaminom D jemljemo magnezij in K2 zaradi preprečevanja nalaganja kalcija v ožilje. Osebe ki imako zdravila proti strjevanju krvi ne smejo uzivati K2. Ker je D3 topen v maščobah ga jemljemo z kavlitetno maščobo, najbolje omego-3.

 

 

Razpredelnica kaže priporočljive dnevne doze  D3 vitamina, ki je skupaj z vitaminom C  ratal osnovni gradnik močnega imunskega sistema. Dozo lahko razdelite v več odmerkov. #d3

 

 

https://videopress.com/v/QgIWM2U7?preloadContent=metadata

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena s *

Komentiraj