Verjetno ste že kdaj opazili osebo, ki hodi po ulici čisto skrušena, z rameni naprej, upognjene glave.
Ni bilo treba veliko, da ste takoj zaključili, da je taka oseba žalostna, lahko bi rekli depresivna, celo polna gorja, ki ga nosi na svojih plečih. Taka oseba ima seveda šibko energijo pljuč (KOVINA). S krepitvijo energije pljuč bi taka oseba postala bolj pogumna, polastila bi se jo pravičnost in poštenost. Postala bi pravi neustrašni beli tiger.

 

Energija naših organov vpliva na naše lastnosti. Taoisti verjamejo da, se v organih skrivajo lastnosti divjih živali, ki so njihovi zavezniki. Z vajami ki ponazarjajo lastnosti in moč živali krepimo notranje organe in izboljšujemo svoje lastnosti. Vaje so preproste v izvajanju, potrebujejo samo kanček vaše domišljije.

Tako naša jetra (LES) čuva zeleni zmaj. Daje nam dobrohotnost in širokosrčnost. Predstavlja najvišjo modrost, moč, samoobvladovanje, saj zmaj, ko leti visoko nad oblaki leti nad vsemi zemeljskimi skrbmi.

Skrbnik srca (OGENJ) je rdeči fazan. Ponazarja našo ljubečnost, čast, iskrenost, ustvarjalnost in navdušenje. Seveda, če tega ni se nas hitro polastijo lastnosti kot so krutost, nasilnost, prevzetnost, prenagljenost ter nepotrpežljivost.

Rumeni feniks podpira našo vranico (ZEMLJA) ter lastnosti kot so poštenost, odprtost, sočutje, osredotočenost in uravnoteženost. Te lastnosti lahko hitro izginejo če se nas polasti zaskrbljenost in tesnoba saj se začnemo pomilovati.

Črna želva skrbi za naša ledvica (VODA). Energija ledvic je zelo pomembna  saj nam daje nežnost, pozornost, umirjenost in hvaležnost. Brez nje bi se nas zelo hitro polastil strah, prestrašenost, otrplost. Dobesedno bi zmrznili.

Taoisti verjamejo da, se v organih skrivajo lastnosti divjih živali, ki so njihovi zavezniki.

Vaje po vzoru na živali odpirajo naše potenciale, krepijo energijo v  organih in jih je dobro delati enakomerno po vseh elementih saj tako podpiramo podporni krog petih elementov. Vaje ponazarjajo živali v njihovi popolni moči in se ne skladajo nujno z njenim elementom.

 

ZMAJ

Vajo ZMAJ izvajamo stoje. Umirite se ter naredite nekaj globokih vdihov in izdihov. Poskusite si najbolj živo zamisliti, da ste zmaj. Vaše oči se prodorno svetijo, luske se svetlikajo na soncu, imate dolg zavit rep, pokazali ste zobje in ostre kremplje. Sedaj pa ko ste si to tako živo prestavljali v svoji glavi je čas, da posnemate zmaja tudi v gibih. Dvignite eno nogo, z gibanjem telesa posnemajte valovanje gibanja zmaja, roke posnemajo kremplje ki so lahko dvignjene ali spuščene ob telesu. Vse je odvisno od vaše domišljije. Ker zmaj ponazarja ogenj je namen te vaje združitev  duha in telesa kot tudi pomoč srcu, tenkemu črevesju in krvnim žilam.

 

TIGER

Vaja TIGER podpira element lesa kar pomeni, da krepi živce in jetra. Naši živci so kot korenine ki se iz jeter razprostirajo po celem telesu. Vaja ponazarja tigrov skok za plenom, saj je zelo natančna in močna žival. Pomaga nam pri premagovanju neprijetnih mentalnih stanj, ki jih povzročajo tesnoba, sovraštvo ter neučinkovitost in pomanjkanje ambicioznosti. Vse to je rezultat metaboličnega neravnovesja, ki jih povzroča slabo delovanje jeter, zato jo priporočamo za odstranjevanje strupov iz jeter, za pomiritev živčne napetosti in bistrejše možgane. Vajo izvajamo stoje, mirno in vzravnano. Nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite, miselno si predstavljajte, da ste tiger pripravljen skočiti na plen. Rahlo počepnite in se dvignite na prste. Roki predročite ter pokažite kremplje. Vajo poljubno ponovite. Pomembno je, da so vaši možgani in telo povezani ko izvajate to vajo. Vi ste resnično tiger.

 

MEDVED

Z vajo MEDVED spodbujamo delovanje encimov v vranici in trebušni slinavki, ter vplivamo na delovanje želodčne mišice. Vajo priporočamo pri slabo prebavi, hiperglikemiji, diabetesu in hipoglikemiji. Veličino in moč medveda vidimo šele, ko se postavi na zadnje noge. Kljub svoji moči se pomika počasi saj mu trebuh, ki je izbočen onemogoča , da bi se popolnoma zravnal. Tudi pri vaji posnemamo medveda na dveh nogah, z izbočenim trebuhom kako se počasi s trdimi nogami premika po prostoru. Naredite par globokih vdihov in izdihov, povežite se z duhom medveda in sprostite trebuh navzven. Naj se medved v vas sprehodi po sobi. Roke prosto visijo pred vami.

 

OREL

OREL je povezan z elementi kovine, saj stimulira delovanje pljuč, kože in debelega črevesja. S to vajo učinkovito delujemo pri melanholiji, brezupu in depresiji. Zanimivo je, da so prav umetniki iz obdobja romantike zbolevali z tuberkulozo. Vajo je priporočljivo delati pri astmi in težavah s kožo. Pri vaji orel se povežite z duhom živali. Naredite par globokih vdihov in izdihov, začutite kako se vam krila (roke) širijo ter, da se vam vid izboljšuje, saj orel, ko lovi vidi vse. Počutite se lahkotno, sproščeno, nedotakljivo, duh in oči pa povsem budni.

 

OPICA

OPICA je svobodna, radovedna ter najmanj konvencionalna v gibanju. Njeno gibanje je svobodno kot voda, tako da vaja stimulira delovanje ledvic in mehurja. Priporočljiva je tudi za tiste ki čutijo pomanjkanje svobode in prostosti, saj so taoisti mnenja, da so ledvica središče svobode gibanja. Vajo izvajamo v prostem slogu, gibamo se po prostoru kot opica, skačemo, se praskamo in drgnemo. Skratka, izvajamo vse tiste gibe, ki jih lahko naredimo brez težav in naporov.

 

Za vse naštete vaje je pomembno, da držimo fokus na gibanju in smo tudi mentalno, ko vajo izvajamo v duhu živali, katere duhu sledimo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena s *

Komentiraj