Kot narava se tudi naše telo skozi letne čase spreminja in oblikuje. Taoisti zelo spoštujejo naravne cikluse, ki so po taoistični filozofiji oblikovani po principu petih elementov. Ogenj, zemlja, kovina, voda in les tvorijo gradilni ali nadzorni krog, ki podpira in kontrolira naše telo.

Tako je element OGNJA najbolj izpostavljen v času poletja. Organi, ki jih podpira, so tanko črevo in srce, njegova barva je rdeča, okus grenak. Tudi hrana, ki podpira element ognja, je rdeče barve, oskrbuje pa srce in žile. V času poletja ni priporočljivo jesti veliko pšenice, saj ta gosti kri. Ne boste zgrešili, če raje naredite solato iz paradižnikov. Element ognja skrbi, da je kri pretočna, polna življenja in ljubezni, saj so ljubezen, sočutje, duhovitost, vljudnost in prefinjenost odlike ognja. Šibko energijo ognja z lahkoto prepoznate, saj so te osebe krute, sovražne, nepotrpežljive, zlohotne…

 

Vse kar potrebujemo je LJUBEZEN in NASMEH, največ tega pa potrebuje prav naše telo. Ljubezen, ki prihaja iz srca je najmočnejša energija, ki lahko pozdravi skoraj vsako stvar, ne glede na to ali je fizičnega ali čustvenega izvora. V kratki meditaciji pošljite vsakemu organu v vašemu telesu nasmeh in ljubezen ter se povežite z ljubečo energijo ognja.

Element VODE se nasprotno od ognja nahaja v času zime. Organi, ki jih podpira, so mehur, ledvice in kosti, zato bi bilo neprijetno, če bi te organe v času zime hladili. Energija ledvic je zelo pomembna za naše telo, saj je to osnovna energija telesa in z njo oskrbuje vse ostale organe. Da zadržimo energijo vode na visokem nivoju, je potrebno svoje aktivnosti v času zime umiriti, se pripraviti na počitek, dlje časa spati, dobesedno iti v zimski spanec kot medvedi. Od mraza je obvezno potrebno zaščititi področje ledvic, ušes, vratu ter stopal, saj tam telo najhitreje izgublja temperaturo. Tako, kot so govorile naše babice, je potrebno zatlačiti majco v hlače, pokriti ledvice in ne hoditi bos v mesecih, ki imajo v svojem imenu črko ‘R’. Žal lahko stres in strah tudi ohromijo in zmrznejo ledvice. To nas paralizira ali pa nažene v beg in nepremišljenost.  Pozitivne lastnosti kvalitetne energije ledvic so umirjenost in spokojnost. Hrana, ki podpira ledvice, mehur in kosti, je temna in rahlo slana. To ne pomeni, da moramo hrano dodatno soliti, temveč le uporabimo tisto, ki je že po naravi slana. Primerna hrana elementa vode so borovnice in brusnice, pa tudi fižol lepo ogreje naše ledvice.

 

Če želimo zjutraj dvigniti svojo energijo že pred prvo kavo, lahko izvajamo preprosto vajo: podrgnemo si dlani in jih še tople damo na predel ledvic ter si naredimo ‘indijanski ogenj’. Mogoče po tem sploh ne boste potrebovali kave.

Ravnovesje med elementi ter podpora samega elementa in našega telesa v času, ko je za njega to najbolj primerno, nam omogoča, da smo vedno v ravnovesju in da ostajamo zdravi.

Elementu KOVINE je najbolj izpostavljen jeseni. Organi kovine so pljuča, debelo črevo in koža. Pomembno je, da za njih poskrbimo še preden vstopimo v jesen, saj so to organi, ki najbolj vplivajo na naš imunski sistem. Prav zdaj je najboljši čas, da poskrbimo za debelo črevo, ga očistimo, izločimo strupe ter pripravimo trebuh na hladnejše mesece. Več kot polovica imunskih celic se nahaja ravno v debelem črevesju. Iz prehrane poskusimo izločiti sladkor, mleko in gluten ter poskrbeti za čim manjši vpliv stresa na naša pljuča. Ob prvih jesenskih deževnih dnevih se namreč v naših pljučih zelo rada naseli melanholija in žalost, to pa so čustva, ki močno vplivajo na naš imunski sistem. Ljudje z dobro energijo kovine so odločni, pogumni, srčni, iskreni… Hrana, ki podpira kovino je pekoča in blago obarvana, blagodejno pa vpliva na kožo.

Če vam pred javnim nastopanjem oz. kakšnim pomembnim sestankom primanjkuje poguma, sprejmite majhen namig. Postavite se v pokončno držo z rokami podprtimi v boke in poglejte daleč pred sebe – tako boste odprli pljuča in prejeli več zraka. Parkrat globoko vdihnite in izdihnite ter se kot gorila pri izdihu potrepljajte s pestmi po prsnem košu. Presenečeni boste, ko boste videli, kako boste bolj pogumno in samozavestno opravili nastop.

Element ZEMLJE uravnoveša ogenj in vodo ter je kot nekakšen posrednik med energijami, ki jih pomaga združiti. Podpira želodec, trebušno slinovko in vranico, ki se tudi anatomsko nahajajo na sredini našega telesa.  Je element, ki nadzira misli in njihovo jasnost, zato ga najbolj prizadanejo skrbi. Zelo hitro prepoznamo človeka, ki je v tem elementu šibak, saj se lahko dobesedno ‘požre’ od skrbi.  Njegove mišice začnejo propadati, svoje skrbi pa lahko tudi hrani s preobilno in sladko hrano. Res je, da element zemlje ljubi sladek okus in rumeno barvo, ampak to naj bo hrana, ki je po naravi sladka (npr.  korenček, buča ali sladek krompir), sladkorja ne rabimo dodajati. Ta element je energijsko najbolj podprt v času indijanskega poletja, saj takrat nabiramo in shranjujemo plodove iz zemlje. To je zelo bogata in uravnotežena energija, toda osebe, katerim jo primanjkuje, so nenasitne, neuravnotežene, postanejo lahko neuvidevne in neprijazne, poleg tega pa se negativne lastnosti ostalih štirih elementov potencirajo, ker ne posreduje močna energija zemlje.

Element LESA kraljuje spomladi, ko vse brsti in se prebuja. Njihov predstavnik jetra so general, ki je odgovoren za zaščito telesa. Jetra čistijo kri, nadzirajo njeno zalogo ter tvorijo beljakovine. Ker shranjujejo strupe, je spomladi priporočljivo narediti detoks jeter z grenko-kislimi zeli kot so regrat, cikorija, rukola, kopriva, pegasti badelj… Če smo jeseni in čez zimo jedli bolj kuhano hrano, ki je varčevala z našo energijo ter jo skladiščila, je pomlad idealen čas, da se znebimo teh zalog in očistimo telo. Takrat začnemo uživati tudi več sveže hrane, bogate s klorofilom. Ko čistimo jetra, preprečujemo zamaščenost telesa, odpravljamo strupe in čustveno nesnago ter pomirjamo jezo, bistrimo um, krepimo živce in kite, naše vezi pa so bolj fleksibilne. Zanimivo je opazovati ljudi pred postom, saj so vročekrvni, razdraženi, trmasti, grobi oz. so pod pritiskom. Po čiščenju jeter postanejo bolj ustvarjalni, konstruktivni, diskretni in imajo bolj čiste misli. Ne preseneča dejstvo, da veliko ljudskih izročil omenja jezo v povezavi z jetri ali živci, ko želijo opisati prepirljivega in razdraženega človeka – ‘Greš mi na jetra, živce!’.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena s *

Komentiraj