Kot Tok Sen in Chi Nei Tsang terapevtka se vsakodnevno srečujem z različnimi izzivi svojih strank

 

tok sen

Velikokrat se zdi, da je vse popolnoma jasno in preprosto, ampak ko začnemo delati, nam nič več ni jasno. Takrat je dobro narediti korak nazaj, pogledati na situacijo kot celoto in si ustvariti mnenje.

 

Pred časom sem imela priliko pomagati gospodu, ki je prišel v salon z namenom odpraviti zaprtost v črevesju. Negove težave so se začele pred nekaj leti, ko je imel komplicirani zlom medenice. Trpel je neznosne bolečine in zato užival močne protibolečinske tablete, kljub skoraj zaključenemu zdravljenju. Te so resnično zelo vplivale na njegovo prebavo in posledično seveda na dobro počutje, ki je bilo zaradi bolečin načeto.

 

POPOLN PREPLET
Lepo bi bilo, če bi lahko rekla, da so se po nekaj terapijah zadeve umirile, ampak prav nasprotno, konstantno so se odpirala nova področja, na katerih je bilo treba delati. Uspeli smo urediti prebavo, začel je čutiti močno bolečino v globini medenice okrog psoas mišice. Nekako smo to spravili v red , odprla se je ‘nova fronta’ okrog išijasa. Išijas je popustil, oglasila so se jetra … Lahko bi v šali rekli ‘idealna stranka’, dela nam ne bo zmanjkalo.
Našteto seveda samo govori, kako je naše telo neverjeten ‘stroj’. Med seboj tako čudovito povezan, dopolnjujoč se … A ko se začne podirati eno, se kot domine sproži val in se začne tako rekoč podirati vse – enako kot če začnemo delati na eni mali stvari, se telo takoj odzove, kar sproži regeneracijo celega telesa.

 

 

 

 

 

PODZAVESTNA PREPRIČANJA

Pa poglejmo najprej podzavestni nivo dogajanja. Ne poznam sicer ozadja zgodbe, tako da govorim o morebitnem scenariju glede na težave zaradi katerih je gospod prišel po pomoč. Lotimo se najprej medenice, saj se je par let nazaj vse začelo z zlomom te. Medenica v psihološkem pomenu skriva podzavestna prepričanja, kot so:
*Nisem prizemljen in osredotočen
*Ko sem v situaciji, ko bi naj čutil, pobegnem
*Čustva me navdajajo z grozo
*Katera spolna čustva so blokirana?
Ozko je vezana na kolke in organe, ki so v njej (mehur, debelo črevo, reproduktivni organi) ter na 1. in 2. energijski center. Prvi energijski center, ki se nahaja v predelu presredka, črpa energijo Zemlje ter je povezan z osnovnimi preživetvenimi nagoni in potrebami – denar, družina, trdnost, stabilnost, temelji, služba, hrana … Drugi energijski center se nahaja pod popkom in je povezan s spolnostjo, kreativnostjo, užitki na vseh področjih, reprodukcijo, partnerstvom …
Kolki skrivajo prepričanja, kot so:
*strah me je sprejemati pomembnejše odločitve
*ničesar nimam, česar bi se veselil
*nikogar nimam, da bi se nanj naslonil
*popolnoma sem sam
*nihče me ne podpira
*vse moram storiti
*ne morem sprejeti, kaj se dogaja sedaj
Ter išijas:
*Kar želim, ni pomembno
*Nikoli ne vem, kam iti
*Skrbi me denar
*Če sem drugačen, nisem sprejet
*Drugačnost je nevarna
*Ustvarjalnost je nevarna
*Odgovoren moram biti za vse
*Zadovoljiti moram potrebe drugih pred svojimi
*Ne morem preživeti z ustvarjalnostjo
*Kdo vas zaustavlja pred ustvarjalnostjo?
*Kdo vam je rekel, da ne morete biti ustvarjalni?
*Katero logično prepričanje je v nasprotju z vašimi čustvenimi željami?

 

PREŽETOST S STRAHOM

V vseh teh podzavestnih prepričanjih je močno čutiti STRAH. In če vemo, da je strah, po taoističnem krogu petih elementov, čustvo elementa vode, katere glavni organi so ledvica, mehur, kosti … skoraj ne more biti drugače, kot da pride do zloma medenice ali kolka.

Čustva in podzavestna omejujoča prepričanja igrajo močno vlogo v našem telesu. Njihova energija se, če jo ne znamo procesirati in odstraniti, sčasoma materializira v telesu in se realizira kot bolezen.
Chi Nei Tsang in Tok Sen masaža sta samo dva od načinov, s katero uspešno odstranjujemo napetosti v telesu, nastale zaradi čustev. Vaje, ki jih svojim ‘učencem’ zelo priporočam, so tudi notranji nasmeh in 6 zdravilnih zvokov.
Z gospodom seveda delava naprej. Izboljšanje je močno čutiti vsakokrat, ko ozavesti kako od podzavestnih prepričanj. Trenutno delava tudi na področju jeter, ki skupaj z žolčem in živci tvorijo element zemlje. Ta se v podpornem taoističnem krogu elementov nadaljuje za vodo ter hrani negativna čustva kot so jeza, nesprejemanje, občutki krivde. Takoj ko smo začeli krepiti VODO, je ta začela zalivati ZEMLJO in jo s tem plemenititi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena s *

Komentiraj