Velikokrat, ko govorimo o razstrupljanju, pomislimo najprej na jetra. A moje mnenje je, da je bolje začeti s črevesjem. Trenutni čas je idealen za to. Ni še preveč mrzlo. Še vedno imamo dovolj sveže lokalne zelenjave, polne vlaknin, in pravkar se bo začelo obdobje fermentirane zelenjave, ki je idealna za ravnovesje mikrobioma v črevesju.

črevesje

V toplejših mesecih razstrupljanje telesa lahko začnete tudi s postom, kar od vas zahteve malo več psihične pripravljenosti in discipline. Sama sem se ga lotila maja in uspešno zaključila po sedmih dneh. Poiskala sem tudi pomoč specialistov, ki se s postenjem ukvarjajo že vrsto let, in so mi bili s svojimi nasveti v veliko pomoč.
Postenje ima svoje zakonitosti in pravila zato to poglavje prepustim tistim, ki se s tem ukvarjajo dlje časa.

Primitivni tiran
V jesenjskem času se pa razstrupljanja telesa raje lotim na malo drugačen način. Že pred začetkom izločim iz shrambe ‘moteče elemente’, kot so sladkarije, testenine iz glutenskih žit, mlečne izdelke in seveda priskrbim živila ki bodo poskrbela za pravšnji vnos vlaknin, probiotikov, nutrientov, mineralov, vitaminov ter prebiotikov. Takemu načinu prehrane rada rečem mikrobiom prehrana, ker predvsem hrani moje ‘dobre’ bakterije v črevesju.

Da bo bolj jasno, mikrobiom je do dveh kilogramov težek skupek mikroorganizmov, predvsem bakterij, virusov in gliv, ki prvenstveno živijo v našem črevesju. Njegova naloga je življenjskega pomena, saj bi brez njega umrli.
Kljub svoji primitivnosti ima lastno moč ‘razmišljanja’, ki nas lahko prisili celo k izbiri nepravilnih živil. Ko je naš mikrobiom lačen, nas hitro zna prepričati, da posežemo po sladki hrani, saj takrat raje vzamemo rogljiček kot kuhan brokoli, mar ne?

Izločanje strupov
V času razstrupljanja telesa, predvsem čiščenja črevesja, je primerno, da je časovno okno hranjenja 8 ur. Po možnosti zaključimo z zadnjim obrokom okrog štirih popoldne. To pomeni, da bomo vse tri obroke zaužili v osmih urah, zato je pomembna dobra predpriprava in organizacija obrokov, ki jih bomo odnesli seboj v službo. Na ta način omogočimo telesu počitek od prebavljanja, saj največ energije naše telo porabi prav za prebavo. Telo ima možnost ustvariti autofagijo in s tem izločiti iz telesa tudi tiste strupe in celice, ki mu ne služijo več. Dobesedno telo na ta način ‘poje’ manjše polipe in celice, ki za njega niso koristne.

Prava izbira
Rekla sem že, da se ‘slabe’ bakterije hranijo s sladkorjem, zato jim v tednu strogega razstrupljanja ne bomo dali jesti. S čem bomo potem nahranili naše ‘dobre’ bakterije? Absolutno priporočam veliko sezonske zelenjave, kapusnice, brokoli, cvetačo, listnato zelenjavo, gozdne sadeže, bučo,riž,čičeriko, fermentirano zelenjavo, kislo zelje, kislo repo, stročnice, lečo, kvinojo, amarant, proso, ajdo, kalčke, alge, indijski trpotec, kava iz cikorije, olivno in bučno olje, ghee, kokosovo maslo, oreščke, semena …
Izogibajmo se škrobnati zelenjavi, kavi, sladkim sokovom, testeninam iz glutenske moke in pšenice, mlečnim izdelkom, pekovskim izdelkom, kruhu, sladkarijam, večji količini sadja … Meso in riba seveda niso prepovedani, je pa bolje v času razstrupljanja telesa njihovo uporabo omejiti na manjšo količino, saj za njihovo prebavo naše telo porabi zelo veliko časa in dolgo ostajajo v črevesju. Priporočljivo je pitje mlačne vode in naravnih zeliščnih čajev ter seveda uporaba začimb. Začimbe vedno popestrijo okus; cimet, kajenski poper, klinčki … pa ogrejejo naše telo.

Neverjetna nesnaga
Obvezno ob spremenjeni prehrani pazimo, da res vsakodnevno praznimo črevesje. To je ob spremembi mikrobioma konec koncev tudi glavni namen našega razstrupljanja. Po potrebi se poslužujem tudi notranje prhe zadnjične odprtine (klistir). V svojo prehrano vnesem tudi dodatno količino magnezija, cinka, B kompleksa, vitamine C, D in K, ter L-arginin.

Ob tem mi je v veliko pomoč Synergy Purify paket z DNK analizo.

Ob razstrupljanju telesa je še kako primerna Chi Nei Tsang masaža. Z njo pospešimo izločanje iz debelega črevesja, spodbudimo peristaltiko ter pomagamo telesu izločiti stare obloge nabrane na debelem črevesju. Koliko je pomembno, da odstranimo stare obloge in nesnago iz črevesja, govori podatek, da so pri obdukciji Elvisa Presleya natehtali 28kg vsebine v črevesju, pri Johnu Waynu pa celo 30 kg. Verjamem, da si ne želite take nesnago v svojem telesu.

Za bistre misli …
Samomasažo debelega črevesja izvajajte zjutraj in zvečer. S krožnimi gibi v smeri urinega kazalca začnete v popku in v spiralnem krogu nadaljujete do sramne kosti in pod rebra. Uporabite par kapljic olja, da roka lažje drsi. Tokrat ne masirajte samo kože, temveč je potrebno začutiti tudi črevesje, zato naj bo pritisk konkreten, ne pa boleč. Hitrost gibov naj bo počasna.
Zdrav mikrobiom in čisto, nepropustno črevesje, je izjemno pomembno za naše zdravje. Zaradi propustnega črevesja se strupi in nesnaga vračajo v krvni obtok in tako ponovno zastrupljajo telo. Stari taoisti črevesju rečejo tudi drugi možgani, zato nesnaga v črevesju, nesnaga v naši glavi. Za bistre misli je potrebno imeti čisto črevesje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena s *

Komentiraj