Ali ste vedeli, da ščurek, ko mu odsekajo glavo, lahko živi še nekaj dni?

 

Človek nima te ‘sreče’. Lahko sicer živi brez roke, noge, ampak brez glave vseeno ne more, čeprav se nekateri vedejo, kot da jim že celo življenje manjka.

 

snapchat-1723136550543788700162741783.jpg

 

Glava je računalnik našega telesa.

Z vratom je pritrjena za telo. Vrat je središčna pot za živce, ki so usmerjeni proti možganom. Prav zato ga je potrebno negovati in ohranjati njegovo vitalnost. Tudi majhni zastoj v cirkulaciji privedejo do motenj v delovanju arterij, živcev, ven in tkiv ter slabo komunikacijo glave z ostalim telesom. Ker smo v glavnem v ‘mentalu’, se naši možgani pregrevajo, nižje ležeči organi pa ostajajo hladni.
Stres, premalo gibanja, nepravilna drža, celo prevelika teža in nabiranje maščobnih oblog v hrbtnem delu vratnih vretenc (maščobna grba), naredijo naš vrat manj gibljiv. Prihaja do napetosti v mišicah, motnji cirkulacije vratnih arterij, vrtoglavice, bolečine v vratu , glavobola, migrene, slabše koncentracije, razdraženosti, slabšega spanca, mravljinčenja prstov na rokah …

 

Tehnika Tok Sen nam omogoča, da z masažo najprej diagnosticiramo blokade, kalcinacije in zatrdline v vratu ter jih kasneje z uporabo lesenega klina in kladiva z nežnimi vibracijami razbijemo. Ob tem ne uporabljamo manualnih manipulacij vratnih vretenc in ob tem značilnega ‘lomljenja kosti’.

 

 

Posnemanje narave

Taoisti so znani po tem, da živijo v skladu z naravnimi ciklusi. Proučujejo naravo in živali ter posnemajo njihovo delovanje. S tem namenom so ustvarili vajo ŽELVA. Ugotovili so, da želva kljub temu, da razen svojih okončin lahko premika samo glavo, izjemno dolgo živi. Ključ njene dolgoživosti je prav premišljeno raztegovanje vratu, saj s tem stimulira živce, razteza, polni z energijo in stimulira vse živce, ki se začenjajo v vratu ter se raztezajo proti glavi in spodnjih okončinah. Vsakodnevno izvajanje vaje stimulira in krepi mišice ramenskega obroča, razteza hrbtenico, preprečuje utrujenost, otrplost in razbolelost vratnih in ramenih mišic, stimulira ščitnico in paratiroidne žleze.

Najbolj primeren čas za izvajanje vaje je zjutraj ali zvečer pred spanjem, seveda pa jo lahko izvajamo vsakokrat, ko začutimo napetosti v vratu pri dolgotrajni prisilni drži. Postavimo se z zravnano hrbtenico, lahko sedimo ali stojimo.

● Sproščeno spustimo brado na prsi, rame so spuščene in čutimo razteg v vratu do lopatic. Rahlo z vdihom dvignemo glavo, kar omogoči da se prsni koš odpre ter dvignejo ramena in zadnji del vratu.
● Počasi, z izdihom potiskamo glavo nazaj, kot da se z zatiljem želimo dotakniti lopatic. Brada se dviguje in podaljšuje grlo. Ramena se dvigujejo, saj hočejo dotakniti ušesa.
● Gibe izvajamo počasi, ne na silo ter ponovimo ciklus 12x.
Med izvajanjem želvine vaje gledamo naravnost pred sebe v rahlo svetlobo. Oči so lahko tudi zaprte, ideja je še vedno da gledate v svetlobo. Roke so sproščene v naročju, ali sproščeno visijo odvisno od položaja v katerem izvajamo vajo. Palce stisnemo v pest in s tem preprečimo odtekanje energije skozi prste.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena s *

Komentiraj